Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Faclia
Anul şi data apariţiei: 12.11.2011
Tematica: mutarea romilor de pe Coastei-Cluj
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 2
Titlul articolului: Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice (gLOC) Cluj – premiat la Gala Premiilor Participării Publice
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.ziarulfaclia.ro/grupul-de-lucru-al-organizatiilor-civice-gloc-cluj-premiat-la-gala-premiilor-participarii-publice/


Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice (gLOC) a fost premiat la Bucureşti, joi, 10 noiembrie, la Gala Premiilor Participării Publice, organizată de CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică.

„Locuinţe decente pentru comunităţile vulnerabile de romi” este singurul proiect clujean care s-a alăturat altor nouă campanii ale societăţii civile din întreaga ţară care, aşa cum afirmă organizatorii, „au reuşit să treacă de bariera comodităţii, inerţiei sau lipsei de încredere în autorităţile publice”. De aceea, proiectului i-a fost acordat Premiul “Groapa de gunoi nu e acasă”, pentru ambiţie şi efort susţinut.

Gala premiază cetăţeni, organizaţii sau autorităţi publice care reuşesc să determine schimbarea sau adoptarea unei decizii publice, în beneficiul comunităţii pe care o reprezintă. Este singura competiţie din România care premiază eforturi de advocacy şi proiecte de consultare publică.

Campania Grupului de Lucru al Organizaţiilor Civice a fost declanşată de relocarea bruscă, de către Primăria Cluj-Napoca, în decembrie 2010, a circa 70 de familii extinse, majoritatea de etnie romă, de pe str. Coastei, din zona centrală a oraşului, la marginea acestuia, în vecinătatea gropii de gunoi, în “locuinţe sociale” ce nu întrunesc standardele minime de calitate şi spaţiu. Situaţia lor, cît şi a celor mai mult de 1.000 de persoane ce trăiesc în condiţii precare în aceeaşi zonă insalubră Pata-Rît – str. Cantonului, a fost consideratăp de gLOC „incompatibilă cu drepturile umane şi principiul solidarităţii sociale”. Continuînd eforturile întreprinse de organizaţiile fondatoare Amare Prhala şi Fundaţia Desire în anii precedenţi, gLOC şi-a propus să faciliteze găsirea unor soluţii pe termen scurt, mediu şi lung la problema locuirii precare, marginalizării sociale şi segregării spaţiale a familiilor rome şi ne-rome din zona Pata-Rît. În acelaşi timp, gLOC acţionează pentru prevenirea evacuărilor forţate şi sensibilizarea publicului larg faţă de problema excluziunii romilor.

Ca urmare, reprezentanţii unor instituţii publice locale şi internaţionale au anunţat parteneriate şi proiecte comune în viitorul apropiat, cu scopul de a dezvolta proiecte de locuire integrată 
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.